Tot mai mulți români au mers la bancă în prima jumătate de an pentru a lua un credit de consum, în ciuda dobânzilor ridicate, transmite Euronews.
Printre ei sunt și clienți care au deja credite ipotecare de plătit.
Banii împrumutați i-au ajutat să-și refinanțeze datoriile la costuri mai avantajoase.
O creștere a creditelor de consum arată și un alt fenomen: a crescut consumul în România.
În ianuarie 2024, cererea românilor pentru credite de consum nu dădea semne de creștere. De la 2,6 miliarde de lei, valoarea împrumuturilor a urcat lună de lună și a ajuns la mijlocul anului la patru miliarde de lei.
„Ce a influențat foarte mult consumul în această perioadă în primul semestru al anului acesta au fost în primul rând, stabilizarea oarecum a inflației, creșterile salariale din economie care sunt cumva peste rata inflației și o mare influență a avut și ofertele atractive ale băncilor pentru produsele de creditare”, a spus Mirela Vasile, șef departament creditare într-o bancă comercială.
Într-un singur an, dobânda medie a creditelor de consum a scăzut cu 2,5 puncte procentuale, încurajând clienții să vină la ghișeele băncilor.
O parte a noilor credite au fost folosite la refinanțarea împrumuturilor imobiliare, pentru a obține rate mai mici, mai ales că băncile au venit cu oferte dedicate.
„Dacă nu veneau băncile cu aceste oferte de refinanțare cu dobândă fixă inițială mai mică chiar decât indicii IRCC și ROBOR, după aceea variabilă, erau probleme mari în a rambursa aceste credite cu dobânzi mărite”, a spus Irina Chițu, consultant financiar.
De teama îndatorării și a riscului cu care vin împrumuturile pe termen lung, tinerii aleg să stea cu chirie.
„Eu am observat un trend absolut occidental în ultimii trei ani, în care toți tinerii se aliniază efectiv la vest și preferă să stea cu chirie fără să se gândească ah, dar de ce plătesc o chirie, mai bine o rată la la bancă? Nu, ei preferă și înțeleg beneficiul mobilității și a nelegatului la cap, ca să fiu foarte plastic, în defavoarea contractării unui credit ipotecar pe termen foarte lung”, a declarat Toma Filipovici, președintele Asociației agenților imobiliari.
Din iunie 2023 până în iunie 2024, salariul mediu a crescut cu 12,5% în România, arată datele statistice oficiale. Mai mulți bani în economie s-a văzut și în economiile mai mari depuse în bănci, scrie Euronews.
Sursa Foto: Shutterstock